Warsztaty zduńskie II cz. – 22 do 28 sierpnia 2016

Zapraszamy do udziału w drugiej części warsztatów zduńskich, prowadzonych przez zduna Janusza Wrzecionko. Tym razem sześciodniowe spotkanie poświęcone będzie budowie pieca chlebowego.

Udział w  warsztatach poświęconych kuchni piecowej nie jest konieczny, jednak pierwszeństwo udziału mają uczestnicy pierwszej części.

Program warsztatów:

1. Zapoznanie się z materiałami i narzędziami zduńskimi.
– przygotowanie materiałów do budowy pieca
– zaprawy zduńskie: szamotowe, gliniane
– łączenie materiałów (kamień, cegła szamotowa, cegła ceramiczna, kafel)
– akcesoria piecowe, sposób montażu,
2. Proces powstawania pieca chlebowego.
3. Składanie i łączenie materiałów ze sobą za pomocą zapraw zduńskich.
4. Zasady projektowania z uwzględnieniem funkcji użytkowych i estetycznych.
5. Realizacja pieca chlebowego.

Cena warsztatu  – 1480

/obejmuje również materiały, noclegi i wyżywienie/

Zainteresowanych prosimy o zgłoszenia do 1 lipca 2016 , na adres : ulrarekrutacja@gmail.com

KARTA-ZGŁOSZENIOWA-do pobrania

oraz wpłatę na rachunek bankowy:

Podkarpacki Bank Spółdzielczy oddział w Sanoku:
93 8642 1184 2018 0017 2215 0001

Kontakt: Monika Wolańska – 608574540

Więcej

Warsztaty zduńskie II – od 6 do 12 października 2015

Druga odsłona warsztatów zduńskich. Część pierwsza, która odbyła się w lipcu, poświęcona była piecom kuchennym. Tym razem adepci zduńskiego fachu, przez 6 dni poznają w praktyce tajniki budowy pieca chlebowego pod okiem Janusza Wrzecionko – zduna z Iwli.

piec chlebowy budowa (1) piec chlebowy budowa (2) piec chlebowy budowa (3) piec chlebowy budowa (4) piec chlebowy budowa (5) piec chlebowy budowa (6) piec chlebowy budowa (7) piec chlebowy budowa (8) piec chlebowy budowa (9) piec chlebowy budowa (10) piec chlebowy budowa (11) piec chlebowy budowa (12) piec chlebowy budowa (13)

Więcej

Warsztaty zduńskie – pierwszy stopień, 20 do 26 lipca 2015

Piec w domu jest jak osoba. Jest jego sercem i duszą. Trzeba o niego dbać i karmić, a on odwzajemnia się ciepłem, dźwiękiem trzaskających płomieni, zapachem drewna i smakowitych potraw pyrkających na kuchni….

Piece kuchenne zazwyczaj kojarzą się z kuchnią kaflową. Zdun Janusz Wrzecionko wykorzystuje tradycyjne metody budowania pieców, z zastosowaniem pierwotnych materiałów, takich jak kamień, cegła, polepa z gliny, nadając swoim dziełom wyjątkowy, rustykalny charakter. Dzięki temu każdy piec jest inny, ma swoją niepowtarzalną osobowość.

warsztaty zduńskie

Zachęcamy do obejrzenia fragmentu filmu o Januszu z cyklu „Karpaty Dyzajn”, zrealizowanego przez Justynę Łuczaj dla TV DOMO +. Link do filmu – tutaj…

Warsztaty odbędą się w dwóch etapach. Część pierwsza poświęcona będzie budowaniu pieca kuchennego, natomiast drugi etap odbędzie się 7-14 września, a jego tematem będzie budowa pieca chlebowego.

Program warsztatów, etap I:

1. Zapoznanie się z materiałami i narzędziami zduńskimi.
– przygotowanie materiałów do budowy pieca
– zaprawy zduńskie: szamotowe, gliniane
– łączenie materiałów (kamień, cegła szamotowa, cegła ceramiczna, kafel)
– akcesoria piecowe: drzwiczki paleniskowe, ruszta, blachy, ramy; sposób montażu,
2. Proces powstawania typowego pieca kuchennego.
3. Składanie i łączenie materiałów ze sobą za pomocą zapraw zduńskich.
4. Zasady projektowania z uwzględnieniem funkcji użytkowych i estetycznych.
5. Realizacja pieca kuchennego.

Cena warsztatu (etap I) – 1480

/obejmuje również materiały, noclegi i wyżywienie/

Zainteresowanych prosimy o zgłoszenia do 3 lipca 2015 , na adres : ulrarekrutacja@gmail.com

KARTA-ZGŁOSZENIOWA-zduńskie

oraz wpłatę na rachunek bankowy:

Podkarpacki Bank Spółdzielczy oddział w Sanoku:
93 8642 1184 2018 0017 2215 0001

Kontakt: Monika Wolańska – 608574540

Więcej

Rodzaje kominków

Kominek od wielu lat służył do ogrzewania pomieszczeń, a także do dekoracji pomieszczeń. Obecni łączy funkcje – zdobi wnętrza, skupia domowników przy ogniu, ogrzewa dom, obniża koszty eksploatacji.

Rodzaje kominków.

Kominki klasyczne – z otwartym paleniskiem – pozwalają cieszyć się widokiem żywego ognia – mało efektywne pod względem ogrzewania. Kominek potrzebuje dużej ilości powietrza do spalania, pobieranego z wnętrza domu ( powietrze trzeba uzupełnić i ogrzać). Większość ciepła odprowadzana jest do komina.
Uwaga: Kominek z otwartym paleniskiem stwarza zagrożenie pożarowe.

Kominki z wkładem kominkowym to obecnie najpopularniejsze rozwiązanie. Zdobią wnętrza, ciepło oddają do pomieszczeń , mają większą wydajność cieplną.

Dostępne dwa rodzaje wkładów:

a) kominki z dystrybucją ciepłego powietrza mogą ogrzewać kilka pomieszczeń. Dobrze, by przewody rozprowadzające ciepłe powietrze były jak najkrótsze. Przy dłuższych potrzebna jest turbina wspomagająca rozprowadzanie ciepła. Przewody standardowo prowadzi się ukryte w suficie ,a ogrzane powietrze kierowane jest w dół.

b) kominki z płaszczem wodnym podobnie – mogą ogrzewać wodę do instalacji c.o. oraz wodę użytkową – do kranów. Wymagają zabezpieczeń aby gorąca woda nie rozsadziła instalacji. Spełniają funkcję wspomagająca dla np. ogrzewania gazowego lub zastępują je całkowicie.

Wkłady kominkowe wykonane są ze stali lub żeliwa. Dodatkowo mogą mieć wnętrze wyłożone cegłą szamotową – magazynującą ciepło.

Nowoczesne kominki. Mają duże przeszklenia umożliwiające obserwowanie ognia nawet z kilku stron. Dostępne są kominki przyścienne, narożne, a nawet montowane pośrodku pomieszczenia lub mocowane tylko do sufitu

Więcej